Auto uitlijnen

Heeft u het idee dat uw auto naar links of rechts uitwijkt als u het stuur loslaat? Kom dan zo snel mogelijk langs om uw uitlijning te controleren. Wanneer uw auto uitwijkt, is de kans namelijk groot dat uw wielen niet meer in de juiste stand staan ten opzichte van uw stuur. Wat is het uitlijnen van een auto precies? En wanneer moet u uw auto uitlijnen? Wat is het verschil tussen balanceren en uitlijnen? Hoelang duurt het uitlijnen van een auto en hoeveel kost het? Wij leggen het hieronder allemaal uit.

Wat is het uitlijnen van een auto?

Bij autorijden spelen de banden een grote rol. Zo ook de uitlijning van een auto. Onjuiste of kapotte banden brengen veel gevaar met zich mee. Niet alleen het slijten is hierbij het probleem, de banden kunnen namelijk ook ontregeld raken. Wanneer dit het geval is, wijkt de stand van de wielen af ten opzichte van het stuur. Door het rijden op slechte wegen, bij een aanrijding of bij het raken van een stoeprand kunnen deze afwijkingen ontstaan. Bij het uitlijnen van een auto worden de geconstateerde afwijkingen van de stand van de wielen gecorrigeerd. Dit is niet verplicht, maar als er een afwijking aanwezig is, is dit wel verstandig. Bij een afwijking van de stand van de wielen raakt u namelijk makkelijker de controle over de auto kwijt. De auto is dan vaak niet koersvast en het sturen wordt zwaarder. Als laatste gebruikt u ook nog eens meer brandstof, plus uw banden slijten sneller bij een onjuiste wielstand.

Wanneer moet u uw auto uitlijnen?

Vaak kun je zelf al merken wanneer een auto uitgelijnd moet worden. Er zijn verschillende factoren waaraan je dit kan herkennen:

  • Er is bandenslijtage te zien aan de binnen- of buitenkant van de band. Alle banden zijn voorzien van slijtage-indicatoren. Dit zijn kleine rubberen blokjes in de hoofdgroeven met de letter TWI (Tread Wear Indicator) erop geschreven. Wanneer het profiel tot op de slijtage-indicator versleten is, dan moet de band vervangen worden.
  • Als het stuur losgelaten wordt, wijkt de auto af naar één kant.
  • De auto stuurt zwaar of juist licht.
  • Na het maken van een bocht draait het stuur niet meer terug.
  • Wij adviseren om na elke 20.000 kilometer je auto uit te laten lijnen of te laten controleren. Een auto bestaat namelijk altijd uit originele onderdelen, maar na een tijdje zullen deze niet meer de originele stand hebben.

Bekijk hier alle informatie over het controleren van uw banden(profiel).

Het verschil tussen balanceren en uitlijnen

Het balanceren en uitlijnen zijn twee verschillende begrippen. Toch worden deze begrippen vaak met elkaar verward. Maar wat is het nu precies het verschil? Het uitlijnen van een auto is, zoals hierboven uitgelegd, het ervoor zorgen dat de banden worden bijgesteld tot deze weer loodrecht en evenwijdig staan aan het stuur. Het balanceren van een auto zorgt er juist voor dat er een gelijke massa is in de draaias van de banden. Hierdoor kunnen de banden zonder trillingen verder rollen. Rijdt u op een vlakke weg en voelt u trillingen? Of gaat de auto zonder het stuur aan te raken niet rechtdoor? Komt gerust langs voor een controle en wij helpen u verder.

Hoelang duurt het uitlijnen van uw auto?

In onze garage hebben wij de meest moderne apparatuur voor de controle van uw auto, maar als het nodig is ook voor het uitlijnen van uw auto. De kosten voor het uitlijnen verschillen per auto en model. Voor een juiste inschatting kunt u het best contact opnemen met de vestiging. De duur van het uitlijnen van een auto is vaak 30 – 60 minuten. Ook is het mogelijk om een uitlijncheck te doen, dit duurt 10 minuten. Hierna kunt u de auto weer juist afgesteld mee naar huis nemen.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden voor het uitlijnen van uw auto? Maak dan een afspraak en kom langs!