Velgen beschermen

Velgen zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Veel mensen gebruiken velgen puur omdat het ‘moet’, maar sommige mensen kiezen de velgen bewust uit om de auto net wat mooier te maken. Het beschermen van de velgen zorgt ervoor dat deze optimaal blijven presteren. Een goede beschermlaag kan hier veel aan bijdragen. Wij leggen u uit hoe u het beschermen van de velgen het beste aan kunt pakken.

Het nut van bescherming voor je velgen

Het schoonmaken van de velgen kan soms een lastig karwei zijn. Onbeschermde velgen worden sneller vies, omdat vuil zich sneller aan het oppervlak hecht. Bij goed beschermende velgen kan het vuil zich lastiger hechten, wat ervoor zorgt de velgen minder vuil worden en dat ze makkelijker schoon te maken zijn. Zelfs bij een volledig vieze velg, kan dit met een paar vegen schoongemaakt worden. Bijkomend voordeel; bij een onbeschermde velg moet u vaak hard schrobben om het schoon te krijgen. Hierdoor is de kans op krassen groter. Bij een beschermende velg is dit niet nodig, wat dus krassen voorkomt.

Hoe werkt de bescherming van uw velgen?

Uw velgen zullen altijd in aanraking komen met vuil. Met name het vuil dat van het wegdek afkomt. Denk hierbij aan modder, biologisch materiaal, takjes, etc. Het is een feit dat de velgen snel vuil worden, vooral in de winter is dit te zien. Al bij een beetje sneeuw zijn de velgen snel bedekt met een bruine drab van de gesmolten sneeuw. U bent waarschijnlijk gewend dat u dit vuil er regelmatig af moet schrobben. Bij een goede bescherming is dit niet meer nodig. De beschermlaag voorkomt het hechten van het vuil. Door het beschermen van de lak blijft de velg ook nog eens langer mooi en glimmend. Het aanbrengen van een beschermlaag maakt het wassen van uw velgen dus leuker en makkelijker.

Soorten velgen bescherming

In principe zijn er 3 soorten bescherming voor uw velgen, deze komen grotendeels overeen met de bescherming van uw auto. De volgende soorten bescherming voor uw velgen zijn er:

  1. Velgenwax
  2. Sealant
  3. Coating

Velgenwax is een wax die hoge temperaturen aankan. Uw velgen worden namelijk altijd warm tijdens het rijden. De velgenwax is hier dus tegen bestand. U kunt het aanbrengen van een normale wax vergelijken met het aanbrengen van de velgenwax. Wel kan het soms lastig zijn om de velgenwax aan te brengen, omdat er veel kleine hoekjes en randjes zijn die meegenomen moeten worden. Na het aanbrengen van de velgenwax zullen uw banden beter beschermd zijn tegen vuil.

Sealant is een soort spray die u op een doekje spuit en daarna uitwrijft over de velgen. Dit maakt het dan ook een stuk makkelijker om alle kleine hoekjes en randjes mee te nemen. Er zijn speciale sealants voor velgen, ons advies is dan ook om hiervoor te kiezen als u voor een sealant kiest.

Een coating is een wat hardere laag die daardoor ook een langere levensduur heeft en daarbij ook een extreem goede weerstand. Waar een sealant of velgenwax vaak maximaal 6 maanden blijft presteren, blijft een coating vaak 1 tot 2 jaar presteren. Een nadeel hierbij is wel dat de aanschafprijs een stuk hoger is dan bij de andere beschermsoorten. Ook is de voorbereiding erg belangrijk, 80% van het resultaat komt voort uit een goede voorbereiding.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden voor het beschermen van uw velgen? Maak dan een afspraak en kom langs!