Winterbanden

Winterbanden hebben een aangepast profiel met kleine inkepingen en een aangepaste rubbersamenstelling. Hierdoor geeft een winterband meer veiligheid op een nat wegdenk en bij sneeuw en ijzel.

Pas vanaf 7°C en kouder, komt een winterband tot zijn recht, aangezien het rubber van een winterband dan soepel blijft. Daarom dat winterbanden in winterse omstandigheden een veel betere grip op de weg bieden en een betere controle over het voertuig geven. Daarnaast beschikt een winterband over brede groeven om water, sneeuw en modder af te voeren en beschikt zij over zeer fijne lamellen die zich vastgrijpen in de sneeuw of op het ijs. Ook is de rubbersamenstelling een stuk zachter dan die van een zomerband. Eigenlijk zorgt een winterband voor een optimale veiligheid en controle op de weg tijdens de herfst- en wintermaanden.

Er wordt aangeraden om in de maanden september tot en met april met winterbanden te rijden. In deze maanden is het over het algemeen het koudst in de Benelux en is het vaak niet warmer dan 7°C.

Tip: wanneer de letter ‘R’ in de naam van de maand zit, rijdt u het beste met winterbanden. Concreet is het in September dus tijd om uw zomerbanden te laten wisselen naar winterbanden en is het in mei tijd om terug met zomerbanden te beginnen rijden.

 

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

  • Een optimale grip bij temperaturen vanaf 7°C en kouder
  • Met winterbanden heb je een kortere remweg bij koudere temperaturen
  • Met winterbanden heb je een betere wegligging in bochten
  • Minder kans op aquaplanning door effectieve waterafvoer