Bandenspanning controleren

Door het regelmatig controleren van uw bandenspanning zorgt u ervoor dat u elke dag veilig de weg op gaat. Bovendien bespaart u op uw brandstofgebruik. Banden met de juiste bandenspanning zorgen namelijk voor de optimale remweg en een stabiele wegligging. Zo rijdt u een stuk veiliger en verbruikt u minder brandstof.

Waarom is de bandenspanning zo belangrijk?

De bandenspanning kan invloed hebben op de handling van uw wagen, alsook het draaien, de remprestaties en de brandstofefficiëntie. Een band met de foute bandenspanning zal sneller slijten en kan uw veiligheid in het gedrang brengen. Zachte banden maken minder contact met het wegdek, hierdoor heeft u minder grip en een slechtere wegligging. Ook heeft u met zachtere banden een langere remweg, sneller een klapband en meer kans op een aquaplanning. Met een juiste bandenspanning heeft u dus minder kans op ongelukken.

 

Ook verbruikt u minder brandstof. Bij zachtere banden bent u per jaar vaak €150,- meer kwijt aan brandstof. De motor moet namelijk harder werken en dat kost meer brandstof. Daarom zijn banden met een optimale bandenspanning ook nog eens goed voor het milieu. Hoe meer brandstof de auto namelijk verbruikt, hoe meer uitlaatgassen er in de lucht komen. Als laatste gaan de banden met een te hoge of een te lage bandenspanning ook nog eens minder lang mee. Deze slijten namelijk sneller. Wilt u uw bandenspanning door ons laten controleren? Plan dan een afspraak en kom langs.

Verifieer regelmatig uw bandenspanning

Zelfs bij ideale omstandigheden zullen banden leeglopen met ongeveer 0,69 bar of 1 pond per vierkante inch (psi) per maand. Zelfs nog meer als de temperatuur stijgt. Controleer de bandenspanning minstens één keer per maand en kijk ondertussen ook eens goed naar de profielen. De aanbevolen spanning is terug te vinden in de gebruikershandleiding van uw auto of op de wang van uw band.

Zelfstandig uw bandenspanning controleren

Wilt u graag zelfstandig uw bandenspanning van uw banden controleren? Volg dan onderstaand stappenplan om dit op een juiste manier te doen:

  1. Koop een bandenspanningsmeter of gebruik de installatie bij uw plaatselijke pompstation. Veel pompstations bieden deze faciliteiten tegen minimale betaling of gratis aan.
  2. Controleer de spanning ’s morgens vroeg of wanneer uw banden koel zijn. Ze warmen op wanneer u rijdt, wat de spanning kan beïnvloeden.
  3. Schroef het ventiel op de band los en plaats de meter op het ventiel. Een kort sissend geluid is normaal.
  4. Lees de spanning op de meter af en vergelijk het met de aanbevolen bar of psi voor uw band. Kijk eerst naar de bar.
  5. Pas uw bandenspanning aan met een thuiscompressor of vul uw banden op bij uw plaatselijke pompstation
  6. Controleer opnieuw uw bandenspanning met de meter en vergelijk deze met de aanwijzingen van de fabrikant.
  7. Plaats de ventieldoppen terug op elke band.

Zorg er zeker voor elke band te controleren. Als de daling in bandenspanning aanzienlijk is, is het tijd om de hulp in te roepen van UwBandenspecialist in de regio. Misschien ontsnapt er lucht door slecht passende velgen of een defect ventiel.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het controleren van uw bandenspanning? Maak dan een afspraak en komt langs!

Uw Bandenspecialist zoeken